sobota, listopadu 12, 2016

Vztah s cizincem?


Někdy je člověku ta naše malá zemička až příliš malá.

Někde na internetu jsem četla článek "Proč je lepší vztah s cizincem než s čechem"
Ta ženská co to psala evidentně nikdy vztah s cizincem nezažila a žije pouze z filmových představ a zajetých stereotypů.

Cizinec a vztah na dálku
Silvestr 2014. Potkala jsem skvělýho kluka. Brita. Není pravda, co se říká o Britech, že jsou ošklivý, konzervativní a studení čumáci. Byl perfektní. S láskou jsem o něm mluvila jako moje druhý a o chlup lepší já. Problém? Byl to cizinec. Zezačátku skvělý. jste zamilovaný, denně si voláte na Skypu, píšete si. Pak přijede, jste v sedmým nebi. Jako v pohádce chodíte po nejluxusnějších podnicích v Praze a všechno je skvělý. Pak odjede a vy máte chuť hlavou prorazit zeď. Naštěstí jsou tu kamarádky a víno. Zvykáte si na sebe víc a víc, jezdí častějc, pak jedete vy tam. Jste tam delší dobu a všechno je tak nechutně dokonalý. Jste spolu rok a už se mluví o zásnubách.


Realita.....a pak se rozejdete.


Jeho rodiče vás nepřijmou.
- Jeho maminka mě nenáviděla. Tatínek v pohodě, byl to námořník, takže měl trošku jinej rozhled to ale neplatilo o mamince. Uvědomte si, že pro západní Evropu jsme východní blok. Něco jako u nás se dlouho žilo s představou, že "opovaž si domů přivést ukrajince". My jsme pro ně něco podobnýho. Není to jejich chyba. Není to naše chyba. Je to tam. A nikdy vás úplně nepřijmou. Něco jiného je tam jít jako rodina cizinců a žít tam. Jsou to otevření lidé, přijmou každého. Ale ne do rodiny.

Kde budeme žít?
- Skoro s jistotou u každého vážnějšího vztahu dojde na řešení otázky společné budoucnosti. Vy máte všechno tady. Rodinu, přátele, lásku k vlasti (?). On má všechno tam. Kdo z vás bude ochoten všechno zahodit a vsadit na jednu kartu? Upřímně, tam to ztroskotalo u nás. Nechápala jsem, proč bych měla být já ta, co všechno zahodí. On nechtěl slyšet o jiný variantě než je Anglie. Kompromis v podobě jakékoli jiné země také nepřicházel v úvahu. Najednou nám byla naše planetka příliš malá.

Jazyková a kulturní bariéra
- Můžete mluvit perfektně anglicky. Můžete se ze srandy učit i britský slang a přízvuk. Ale neustále vás to bude omezovat. Miluju diskuze o ničem. Pojďme jen tak z nudy rozebírat spor o univerzálie... hm. A co všechny ty slovní hříčky, který čeština nabízí. A český humor, který... nikde jinde nepochopí. A pak jste mezi jeho přáteli. Smějí se a vy netušíte. "Just british things y'know"

Cizinec, co žije v Čechách
- Tohle je o něco lepší. V mém případě šlo o Itala, co se tu živil fotbalem. Už to bude dlouhá doba od chvíle, kdy to bylo aktuální, takže to už mám nejspíš trošku zidealizovaný, ale ano. Cizinec v takové formě je požehnání.... pokud vám nevadí jejich kultura. 

Uvědomte si, že se nezamilováváte jen do toho člověka, ale i do toho, co si nese s sebou. A z pravejch Italskejch špaget nikdy špagety s kečupem a se sýrem neuděláte.

Vztah s cizincem může fungovat a může být perfektní. Ale chce to neskutečnou toleranci a otevřenost z obou stran. Kulturní stereotypy existujou.

A víte co? Připíjím na český kluky. Jsou totiž stejně špatný a stejně dobrý jako my.




Štítky:

Komentáře: 4:

V neděle, listopadu 13, 2016 , Anonymous Denisa Kolářová řekl...

Ahoj PJ,
sleduju tě už poměrně dlouho, takž si pamatuju články ještě z doby kdy jsi chodila s cizincem. Je to ten článek S datem spotřeby nebo tak nějak. A hrozně se mi to líbilo. Ten článek chci říct, ale chtěla bych se zepte, jestli jsi byla vážně štastná už během toho vztahu nebo ne, protože z toho článku vyplývalo spíše jen úzkost. Jen takový můj postřeh. Ale tady už to chápu. Máš už nějakého čecha po cizinci nebo ne? :D

 
V úterý, listopadu 15, 2016 , Blogger PJ řekl...

Ahoj, na úvod, těší mě, že mi čtenáři drží dýl než moje vzahy. :D Každopádně ten článek o kterém píšeš neměl vyznít, tak jak nejspíš asi vyzněl. Bylo to čistě vypisování se a metafora na cigaretu. Ale pravda, že když ten článek čtu padá z toho maličko úzkost. Ale aby se to nezdálo tak černé, což ostatně nebylo, mělo to celé svoje světlý chvilky. A také je to hodně subjektivní. Já hledala čecha v britském obalu. Když bys kupříkladu ty nebo kterákoli jiná slečna chtěla žít v té zemi, byla ochotná se všeho vzdát, tak to nebude takový problém. Fakt, že konzervativnější rodiče na vás budou koukat skrz prsty by se dal ještě snést. Nic není neřešitelné a nic se nedá zahodit (obzvláště v těhlech věcech) ale jen chci říct, že to celé není v žádném případě nic romantického a skvělého jako se některé slečny mohou mylně domnívat. Vztah s cizincem není lepší než s čechem, naopak je mnohonásobně těžší a nakonec když opadne to počáteční "já tě miluju" budete mít ještě mín společného. A na začátku je vztah si cizincem vlastně spíše jen pro ty, co ani vztah nechtějí, protože to občasné vídání se.. no
A já už opravdu zůstávám u Čechů :D

 
V středa, listopadu 16, 2016 , Blogger Klarissa řekl...

Amen, amen a amen. A k těm rodičům, ještě si představ, že jsou to muslimové z vysoké vrstvy a jejich syn jim představí Češku z nižší střední vrstvy. Nenáviděli mě vší silou, celá rodina :D. Ale rodiče všech mých španěslkých kamarádů mě berou skvěle a nikdy jsem si nepřipadala nějak odsuzovaná za to, že jsem Češka.

 
V neděle, listopadu 20, 2016 , Blogger PJ řekl...

Ouuu to musí být teprva něco. :D Ale to s těmi španěli ráda slyším. To je paráda. :)

 

Okomentovat

Každý názor se počítá!

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka