pátek, dubna 24, 2015

Saudek a Saudek konečně spolu

Slunce rozpaluje betonové město a to se pomalu probírá k životu. Vylézají hadi, znamení hříchů. Podle Bible, že? Až na věky amen, pojďme do našich žil vnést trochu slasti. Umělecké. 


Budete-li hledat ty nejkontroverznější sourozence umělce nemusíte hledat daleko. Těžce by jste totiž našli někoho jiného než Jana a Káju Saudkovi. Letos již krásných osmdesát let.

"Vystavoval jsem tady, v GOAP před deseti lety, jako oslavu 70ti let. A tenkrát jsem si to řekl, chtěl bych tu mít výstavu spolu s bratrem. My dva. Poprvé spolu na jedné výstavě."
- Jan Saudek


Ačkoli je Kája Saudek stále v kómatu v Motolské nemocnici, Jan s Kájovou ženou a dcerou Berenikou vybrali ta nejznámější a nejlepší Kájova díla, která doplnil Jan o své fotografie.

Jako Dalí, jako Warhol v domě U Bílého Jednorožce na Staroměstském náměstí byla dnešním dnem zahájena retrospektivní a unikátní výstava snad jen možná 18+ 

Kája Saudek

Z jeho tvorby nespočet ilustrací i kreseb od raných 50tých let až po léta devadesátá. A nečekejte nic ohraného, protože spousta děl, která nebyla jen tak někde k vidění vás jistě posadí na ctěnou zadnici. 
Mimo jiné je k vidění i přesná replika ateliéru ve kterém tvořil tak, jak jej opustil a jakoby čekal na mistrův návrat. 

Jan Saudek 

Je to výstava retrospektivní, věnovaná spíše starší tvorbě. Jak pan Saudek sám řekl "Fotografie musí uzrát. Nejde to tak, že něco vyfotíte a hned to je umělecké dílo. Až když se na tu fotku můžete koukat každý den třeba padesát let, pak je jasné, že ta fotka má něco do sebe. A proto to tady tak je." 
Všechny fotografie jsou černobílé. V původní verzi ačkoli jsou veřejnosti známé především v kolorizované verzi, mistrův názor na toto dobarvování je jasný, není to ono. 
"Fotografie měla nahradit malířství a zachycovat pravdu, ale nestalo se tak. Fotografie má blíže k grafickému designu, je to umění vyjádřit podstatu věci, bez barevných lží."
Krom děl se můžete vyfotit před mistrovým slavným "oknem", kde vzniklo spoustu fotek nebo vedle pomalované židle "režisér" z mistrova ateliéru. 


Výstava začíná dnes a potrvá až do ledna 2016, jelikož předchozí zkušenosti potvrdily, jaký zájem o bratry Saudky je. Na což mistr řekl jediné "Lidi maj rádi špatný věci." 





Štítky:

Komentáře: 5:

V sobota, dubna 25, 2015 , Anonymous sarushef řekl...

chtela jsem na ne jit, kdyz to bylo jeste v Brne, ale nestihla jsem to :D

 
V neděle, dubna 26, 2015 , Blogger PJ řekl...

:D Tak to si chce udělat výlet do Prahy, máš na to rok :D

 
V středa, května 13, 2015 , Blogger MoodyLola řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V středa, května 13, 2015 , Blogger MoodyLola řekl...

Viděla jsi ten film Fotograf? :) zajímal by mě tvůj názor :)

 
V sobota, května 16, 2015 , Blogger PJ řekl...

Bohužel ještě neviděla, ale hned jak se vrátím do Čech, tak se chci podívat, popravdě jsem na to taky dost zvědavá. :)

 

Okomentovat

Každý názor se počítá!

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka