sobota, října 19, 2013

Večírek na uvítanou


Sedím a upírám nenávistný pohled na obří kufr, jehož obsah vytéká napovrch a zabírá tak polovinu místnosti. Když v tom cinkne lžička o dno misky. Došla zmrzlina. Rychlý pohled na hodiny a zpět ke spalování kufru očima. Je 21:26 už hodinu mám zpoždění na svůj uvítací večírek a přesto tu sedím a cpu se zmrzlinou. Vsadím se, že si ani nikdo nevšiml, že ten, pro kterého se celá ta věc pořádá tam není. Přinejmenším již je každý ve správné sobotní náladě a euforii.

Před třemi týdny v pátek v noci mi volala kamarádka, kde mi takřka oznámila, že v neděli ve dvanáct mám být připravena na odjezd na praxi do Německa. "Dobře." řekla jsem a začala uvažovat nakolik je jeden den hodně či málo pro zabalení a dokoupení všech potřebných věcí, vyřízení pojištění, výměny korun za eura a psychickou a jazykovou přípravu.


Následující tři týdny jsem pak byla v nějakém Lichtenfelsu někde v Bavorsku a snažila se dělat že jsem jako oni- Němci a nikdo mi to moc nežral. Moje němčina, která se doposud skládala se slov Ja, Nein a Danke se teď rozrostla ještě o slovo Mahlzeit (Dobrou chuť) a Zum Wohl (Na zdraví!). Tři týdny bez přístupu k wifi, v cizí zemi, cizí firmě, kde mne občas přimáčkli v archivu, kde jsem se zašívala. Na závěr o mne psali v jejich novinách, kde mne označili za 22ti letou a vymysleli si o mne celkem dojemný, ale bohužel nepravdivý příběh. Ale vlastně jsem se tam měla fajn. Utekla jsem téměř před všema a i tou všední šedí, která mne tady ukusovala zaživa.




"Zítra jedeš domů."
"Jo? A ty víš, kde 'domov' je?"

Včera jsem přijela a je mi hůř než když jsem odjížděla. Jednak skutečně nenávidím vybalování všech těch věcí, co mám nahňoucané v kufru a protože nenávidím celou tu 'Vítej doma' věc.
Lidi se kterýma se běžně tak často nevídám se najednou přiženou a dělaj, jak jsem jim chyběla. Ti, kterým jsem chybět mohla, dělají divadlo také, při němž se zeptaj "Jak bylo" ze slušnosti a pak náhle ohluchnou, takže můžete mluvit co chcete. Můžete třeba říct, že vás znásilnili, okradli a máte několik stehů, protože se vás pokoušeli zabít. Když se u toho budete usmívat, odpoví vždycky "Skvělé, hlavně, že se ti tam líbilo." A po chvíli zjistíte, že zatímco vy jste se flákali oni mezitím museli žít a nebylo to vůbec lehký. Následuje totiž nekončící monolog o jejich komplikovaném životě.
Ne. Nemám to ráda.

Je 22:53 a já jdu pro další zmrzlinu, dneska nikam nejdu.


Štítky:

Komentáře: 5:

V neděle, října 20, 2013 , Blogger Klarissa řekl...

Jéje, to znám, je blbý se takhle vrátit do té pitomé české reality, každopádně přeju, ať ten návrat není tak strašný... A nechceš nám napsat, co že se v těch novinách píše? Protože já možná tak rozeznala jen to Prag v nadpisu :D

 
V neděle, října 20, 2013 , Blogger PJ řekl...

Přiznám se, že já na tom nejsem o nic líp :D Ve směs to, že neumím ani slovo německy, jdu se tam k nim učit jazyk a získávat praxi, je mi 22 (bylali bych správná ženská, už bych si stěžovala, jak mi 5 let přidali), že miluju jejich jídlo (to jediné je pravda, protože já miluju jakékoli jídlo) a že si tam jdu užít zábavu. :D

 
V neděle, října 20, 2013 , Blogger Klarissa řekl...

:D :D nevadí :D tak alespoň jsi slavná :D

 
V sobota, listopadu 02, 2013 , Anonymous lucie schubert řekl...

Popravdě nesnáším německý jazyk, takže bych na praxi asi taky dost trpěla :-/ stačila mi letní brigáda v Kauflandu...už jsem si chtěla brát do práce i pistoli a ty němce střílet..

 
V pondělí, listopadu 11, 2013 , Blogger PJ řekl...

Chápu. :D A jelikož asi víš, jak moc pintlich nemci dokáží být, tak bys se mnou mohla soucítit, když ti ještě řeknu, že jedním mým úkolem v práci bylo vymyslit nový 'lepší' systém v archivu. Ten systém, co tam měli byl prý nevyhovující přitom si myslím, že dobře prosperující a fungující česká firma (ne, to neni utopie) by se tím mohla chlubit na TV Nově. Poprvé v životě jsem se cítila maximálně bezradná. :D

 

Okomentovat

Každý názor se počítá!

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka